4 scenarii de criză pentru care să te pregătești în 2025

Conform unei cercetări realizate la începutul anului 2025, dezinformarea este prima sursă de crize pentru companii, după evenimentele de context politic și economic previzibile pentru parcursul acestui an (alegeri, inflație, deficite comerciale). Dacă cele din a doua categorie influențează viața întregii societăți, dezinformarea vizează in mod direct reputația organizațiilor, iar cercetarea arată că strategiile de crisis management trebuie revizuite pentru a se adapta la acest nou context de risc. Companiile care sunt țintele unor operațiuni de dezinformare au mai multe șanse să fie percepute negativ pe platformele de social media și să piardă din valoarea pe piața, înregistrând totodată o creștere a indicatorilor de stres în rândul angajaților.
Pe 14 aprilie, la Hotelul Novotel din București, va avea loc FORUMUL PENTRU IMUNITATE LA DEZINFORMARE (#FID2025), un eveniment practic dedicat specialiștilor care gestionează reputația companiilor.
Ce vei învăța de la eveniment
Dacă ești liderul unei organizații, lucrezi în departamentul de marketing și comunicare sau în cel juridic, aici vei cunoaște exemple de bune practici și studii de caz prin care poți preveni sau combate efectele ei. Iată câteva scenarii inspirate de realitate în care dezinformarea poate produce efecte negative semnificative asupra organizației în care te afli:
Un politician influent distribuie o știre falsă despre o multinațională din România
Un politician preia o știre de pe un site și anunță public că o mare companie multinațională va concedia angajați din cauza contextului economic și geo-politic instabil. Știrea nu poate fi verificată, deoarece aceasta nu are autor, dar site-ul este constant o sursă care transmite informații false. Postarea provoacă o reacție rapidă și de proporții din partea opiniei publice, stârnind îngrijorare în rândul angajaților. La foarte puțin timp, pe rețelele de social media apare un nou val de postări care incită la comentarii critice, hate-speech și bullying față de liderii companiei respective și în general împotriva tuturor companiilor cu capital străin. La FID2025 vei afla cu ce fel de instrumente poți gestiona sau preveni o astfel de situație.
Un grup de Facebook atacă un producător din industria alimentară
Un mesaj postat într-un grup de Facebook dedicat alimentației sănătoase susține că un brand de produse alimentare folosește ingrediente despre care se afirmă că ar fi extrem de periculos pentru sănătate și ar cauza boli grave. Postarea include o imagine cu eticheta produsului și un link către un articol scris pe un ton alarmist, dar fără surse științifice, despre pericolele acestui ingredient. Membrii grupului încep să distribuie masiv informația și să îndemne la boicotarea produselor respective, comentând negativ pe paginile companiei. În scurt timp, informația ajunge la influenceri și chiar la unele publicații online care preiau afirmațiile fără să verifice dacă sunt adevărate.
Deși ingredientul respectă toate reglementările și este considerat sigur pentru consum, compania se confruntă cu o criză de imagine. Consumatorii devin suspicioși, iar vânzările încep să scadă. În plus, compania trebuie să gestioneze valul de reacții negative, chiar dacă informațiile răspândite sunt false sau exagerate. La FID2025 vei afla cele mai interesante studii de caz care te pot inspira să gestionezi astfel de situații.
O companie farmaceutică acuzată că inventează boli în laborator pentru profit
Un videoclip anonim, distribuit pe social media, susține că o companie farmaceutică urmează să dezvolte un tratament pentru o afecțiune rară, pe care tot ea ar fi „declanșat-o” printr-un ingredient controversat prezent în suplimente alimentare și produse cosmetice de larg consum. Videoclipul arată „surse anonime din interior” și include imagini cu laboratoare, eprubete și echipe de cercetători lucrând la noul tratament.
Videoclipul devine rapid viral, iar utilizatorii rețelelor sociale îl redistribuie masiv, folosind hashtaguri precum #BigPharmaScam sau #PoisonForProfit. Grupuri online care promovează teorii ale conspirației despre industria farmaceutică amplifică mesajul, iar unii influenceri din domeniul sănătății alternative sugerează că tratamentele naturale ar fi „blocate” intenționat de marile companii pentru a menține monopolul asupra industriei farmaceutice.
În doar câteva zile, compania se confruntă cu o avalanșă de comentarii negative și apeluri la boicot pe rețelele sociale. În plus, autoritățile de reglementare primesc numeroase sesizări care cer investigații, chiar dacă nu există nicio dovadă reală care să susțină acuzațiile. La FID2025 vei afla cum poți să restabilești încrederea publicului fe fondul unei controverse publice.
O companie din domeniul financiar acuzată că face prea mult profit
Un anunț aparent inofensiv publicat pe site-ul unei companii din domeniul servicilor financiar-bancare relatează despre rezultatele financiare foarte bune și este însoțit de un comunicat de presă transmis presei economice. Știrea partajată de un ziar economic pe rețelele sale sociale generează în 24 de ore hashtag-ul #ProfitPeSpateleOamenilor care ajunge în top 5 trending în social media din România.
Utilizatorii postează capturi de ecran cu prețurile sau comisioanele ridicate practicate de companie și le compară cu salariile mici. Influenceri cu profil civic si financiar amplifică controversa prin materiale video care strâng peste 100.000 vizualizări în 3 ore. Pe facebook, grupuri de advocacy și comunități de angajați lansează postări virale: „Noi am muncit pentru acești bani – ei i-au raportat ca profit.” Un cunoscut analist economic postează pe LinkedIn: „E inadmisibil ca o companie să aibă o marjă atât de mare într-un sector care ar trebui să ofere sprijin, nu exploatare.” Se cere intervenția Autorității de Supraveghere Financiară și a Autorității pentru Protecția Consumatorilor pentru analiza practicilor companiei. La FID2025 vei afla cum poți să previi sau să gestionezi crizele care apar din suprapunerea mai multor narative sociale.
Agenda evenimentului va avea două sesiuni: o sesiune teoretică, cu prezentări și dezbateri susținute de experții invitați, și o sesiune practică, cu workshop-uri dedicate combaterii dezinformării la care participanții la eveniment se pot înscrie.
FORUMUL PENTRU IMUNITATE LA DEZINFORMARE este o inițiativă a Imagineers for Impact, o organizație non-profit fondată în 2024 cu scopul de a crea o societate rezilientă și comunități educate prin inspirație. Partenerii care susțin acest eveniment sunt Rogalski Damaschin – Truth Champion si ING Bank Romania, Evryo, Heidelberg Materials România în calitate de Truth Guardians. Biletele la eveniment pot fi achiziționate aici.