Fluență în influență – cum dezvolți parteneriate de brand cu influencerii care creează coerență comunicării de brand

Fluență în influență – cum dezvolți parteneriate de brand cu influencerii care creează coerență comunicării de brand

Un studiu recent al MOCAPP ne spune că numărul influencerilor activi din România a ajuns la aproape 48.000 în 2024, iar fiecare dintre ei desfășoară cel puțin o campanie plătită pe lună.

*Pentru a dimensiona această ocupație și mai bine, trebuie să știi că în România sunt aproximativ 10.000 de arhitecți activi, puțin peste 21.000 de medici stomatologi,  tot aproximativ 48.000 de învățători și în jur de 72.000 de medici cu alte specializări.

De la șamani la social media: cum s-a reinventat influența de-a lungul timpului

În sensul clasic al cuvântului, fenomenul influencerilor a început la nivel global în urmă cu 15 ani, odată cu dezvoltarea rețelelor de socializare. Totuși, dacă explorăm sensul extins al cuvântului, acest fenomen nu este deloc nou. Triada influențator – mesaj – comunitate este mult mai veche și ne dă câteva indicii despre cum putem construi o comunicare fluentă.

De-a lungul istoriei, personalități influente au jucat roluri similare influencerilor de astăzi: s-au modelat opinii, s-au mobilizat grupuri importante și s-au creat schimbări sociale sau politice semnificative.

În cadrul comunităților tradiționale, șamanii și liderii spirituali acționau ca influenceri, dirijând deciziile colective printr-o autoritate simbolică. În Antichitate, oratori și poeți precum Cicero și Vergiliu au influențat profund opinia publică prin discursurile și lucrările lor. Pe parcursul Renașterii, Leonardo da Vinci și Machiavelli au avut un impact imens nu doar asupra gusturilor artistice, ci și asupra gândirii politice a epocii.

Astăzi folosim canale de comunicare diferite, dar principiul rămâne același: folosirea puterii personale și a autorității simbolice pentru a modela opinii și comportamente. Ce s-a schimbat de-a lungul timpului? Gradul de profunzime cu care ne aplecăm asupra unui subiect. Generăm cu toții infinit mai mult conținut, dar rezultatul este unul superficial, ușor de trecut cu vederea.

Mona Lisa este astăzi unul dintre cele mai cunoscute tablouri din lume, dar Leonardo Da Vinci a lucrat 16 ani la el. Dacă și în crearea de conținut s-ar depune a zecea parte din tot acest timp, poate rezultatele unor colaborări brand-influencer ar trece mai bine testul timpului. Iar a zecea parte nici nu înseamnă atât de mult.

Timpul ca investiție în autenticitate: de ce graba poate compromite mesajul

Astăzi multe parteneriate cu creatorii de conținut sunt supuse presiunii de a livra rapid rezultate, iar asta transformă și procesul de analiză și implementare într-unul pe repede-înainte. Un conținut autentic este un conținut natural sau chiar spontan, însă acest lucru implică o mână liberă din partea brandului, iar mâna liberă nu se poate lăsa fără încredere în partenerul ales, deci fără un timp petrecut împreună, pentru ca partenerul să cunoască în mod real ce promovează. Într-un proces în care ardem etape, vedem colaborări peste colaborări și integrări de brand care au o ,,naturalețe” complet regizată. Toate își pierd din ce în ce mai mult credibilitatea, devenind ineficiente.

Timpul este unul dintre cei mai subestimați factori în colaborările cu influencerii.

Deseori, parteneriatele sunt văzute ca niște tranzacții pe termen scurt, însă adevărata fluență în comunicare nu se construiește peste noapte sau prin campanii punctuale. 

*Un exemplu la limita maximă, Michael Jordan și Nike, o colaborare de aproape 40 de ani, a transformat industria pantofilor sport. Jordan a fost implicat activ nu doar în marketingul liniei Air Jordan, ci și în procesul de design.

Play Video

A petrece timp pentru a înțelege cine este creatorul de conținut cu care ne asociem, care sunt valorile lui și cum se aliniază acestea cu viziunea de brand nu este doar o formalitate care să ocupe 15 minute dintr-un call online, ci un pas esențial pentru a evita colaborările superficiale, care au dus la:

Evitarea clișeelor: naturalețea ca ingredient esențial într-un parteneriat fluent

Într-un mediu digital tot mai aglomerat de colaborări sponsorizate și conținut plătit, naturalețea este un criteriu important de autoevaluare a unui campanii dezvoltate alături de un influencer. Trebuie să ne amintim că rețelele de socializare au fost create inițial pentru a facilita conexiunea online între prieteni și oameni cu pasiuni similare, chiar dacă au devenit treptat spații de publicitate excesivă.

Cu toții am devenit astăzi mai sceptici și mai atenți la autenticitatea mesajelor, așa că materialele percepute ca fiind pur comerciale sau forțate riscă să fie ignorate sau chiar să genereze reacții negative.

Dacă este construită în mod organic, audiența unui influencer nu este doar o colecție de urmăritori pasivi, ci o comunitate formată din persoane care îl urmăresc pentru autenticitate, interese comune și conținut care le inspiră în mod real. Când o colaborare cu un brand pare forțată, acea conexiune autentică este slăbită, iar influența reală a creatorului, dar și a brandului scade semnificativ.

Ascultarea comunității: cum testăm utilitatea mesajului înainte de a-l promova

De multe ori, parteneriatele dintre branduri și influenceri pornesc de la premisa că publicul are deja nevoie de produsul promovat, fără ca această ipoteză să fie cu adevărat testată în prealabil sau susținută de o înțelegere reală a nevoilor respectivei comunități. În loc să se axeze pe ascultarea comunității și pe validarea utilității produsului, multe campanii se concentrează adesea strict pe execuție – adică pe „cum” și „când”, neglijând esențialul „de ce?”, care poate să varieze atât de mult de la om la om. O colaborare eficientă nu înseamnă a convinge oamenii să cumpere și a genera nevoi noi, ci a înțelege dacă ceea ce se promovează chiar aduce valoare pentru aceștia. O comunicare eficientă are continuitate, asemenea unui dialog, nu se oprește după recitarea beneficiilor produsului sau a experienței de neratat pe care acesta o oferă.

Într-o piață suprasaturată de conținut, fluența în comunicare nu mai vine din campaniile bine împachetate, ci din colaborările care răspund nevoilor reale ale audienței.

Abonează-te la newsletter!