Cât costă integritatea brandului în epoca dezinformării?

În ultimii 2 ani, Forumul Economic Mondial (WEF) a continuat să poziționeze dezinformarea ca principala amenințare pe termen scurt la adresa securității globale. În timp ce factori precum încălzirea globală, conflictele armate între state și divizarea extremă a societății ocupă poziții inferioare în clasament, dezinformarea continuă să fie catalogată drept cel mai important factor destabilizator al societății noastre.
În 2024, 1 din 3 persoane la nivel global fusese expusă la acțiuni de dezinformare pe teme economice și un sfert din populația planetei văzuse știri false pe teme legate de schimbările climatice. În contextul în care doar 1 european din 10 se simte încrezător în capacitatea sa de a identifica o campanie de dezinformare sau știrile false distribuite în social media, statisticile ne fac să ne întrebăm: care este, de fapt, costul real al dezinformării, dacă dintr-un grup de 10 persoane aflate în fața noastră, doar una se simte încrezătoare în capacitatea ei de a descoperi o știre falsă?
Dezinformarea afectează performanța pe Bursă a companiilor
În 2022, o postare falsă pe X despre compania Elli Lilly a provocat o scădere de 4.37% a prețului la care acțiunile companiei erau tranzacționate pe Bursă. Într-o singură zi, compania a pierdut 22 de miliarde de dolari. Pentru a avea o referință corectă, în urma unei singure știri false, o companie farmaceutică a pierdut de 10x valoarea produsă de întreaga piață farmaceutică în România într-un an.
Știrile false și manipulările cu ajutorul AI pot afecta lichiditatea sectorului bancar
În 2023, în urma unor știri apărute în social media, clienții Sillicon Valley Bank au retras în 24h peste 42 de miliarde de dolari din depozitele băncii. La câteva zile după, autoritățile americane au suspendat activitatea băncii, în probabil cel mai cunoscut caz de ”retrageri masive de cash provocate de social media” din ultimii ani.
Însă impactul social media asupra sectorului bancar nu se oprește aici: un studiu recent a arătat că o treime din clienții băncilor vor scoate bani cash din depozite după ce sunt expuși la știri false create cu ajutorul AI și distribuite în social media. Practic, pentru fiecare 10 dolari cheltuiți în social media pentru a distribui o știre falsă, pot fi afectate depozite bancare în valoare de 1 milion de dolari.

Pe 14 aprilie, afli la FORUMUL PENTRU IMUNITATE LA DEZINFORMARE ce poți face de mâine pentru a proteja reputația brandului în acest context
- Cum se manifestă dezinformările și ce impact au asupra cetățenilor și consumatorilor
- Ce legislație poți accesa pentru gestionarea unei crize generate de dezinformare
- Ce strategii de comunicare pot preveni sau diminua impactul unor dezinformări
- Care sunt bunele practici în acest domeniu
- Cum ne organizăm mai bine în interiorul companiilor pentru a combate dezinformarea
FORUMUL PENTRU IMUNITATE LA DEZINFORMARE este primul eveniment din România dedicat mediului privat ce aduce împreună unele dintre cele mai credibile voci la nivel european și național în privința combaterii dezinformării. Ultimele locuri sunt disponibile aici.
